# PE 1 - Percentage | Percentage, Profit & Loss

**PE 1 - Percentage | Percentage, Profit & Loss**

Shweta invested Rs. 10,000 in a scheme exactly three years ago. The value of the investment increased by 10% during the first year, increased by 20% during the second year, and decreased by 10% during the third year. What is the value of the investment today?

- A.
Rs. 11,500

- B.
Rs. 11,880

- C.
Rs. 12,000

- D.
Rs. 11,650

Answer: Option B

**Explanation** :

Value after 1 year = 10000 × 1.1 = Rs. 11000

Value after 2 years = 11000 × 1.2 = Rs. 13200

Value after 3 years = 13200 × 0.9 = Rs. 11880

Hence, option (b).

Workspace:

**PE 1 - Percentage | Percentage, Profit & Loss**

Rajeev buys good worth Rs. 6500. He gets a rebate of 6% on it. After getting the rebate, he pay sales tax @ 10%. Find the amount he will have to pay for the goods?

- A.
Rs. 6721

- B.
Rs. 6999

- C.
Rs. 6654

- D.
Rs. 7000

Answer: Option A

**Explanation** :

Initial Price = Rs. 6500

6% rebate = 6% of 6500 = Rs. 390

Price after rebate of 6% = 6500 – 390 = Rs. 6110

10% tax = 10% of 6110 = Rs. 611

Price after tax of 10% = 6110 + 611 = Rs. 6721

Hence, option (a).

Workspace:

**PE 1 - Percentage | Percentage, Profit & Loss**

Aditya's salary was increased by 50% and then decreased by 20%. Find out net effect in Aditya’s salary.

- A.
25% increase

- B.
30% increase

- C.
20% increase

- D.
15% increase

Answer: Option C

**Explanation** :

Net change = 50 - 20 + $\frac{50\times -20}{100}$ = 30 - 10 = 20%

Hence, option (c).

Workspace:

**PE 1 - Percentage | Percentage, Profit & Loss**

In an examination it is required to get 40% of the aggregate marks to pass Rishu got 252 marks and failed by 5% marks then what was the total marks?

- A.
650

- B.
720

- C.
820

- D.
710

Answer: Option B

**Explanation** :

Pass % is 40% while Rishu failed by 5%, hence Rishu scored 35% of total marks.

⇒ 35% of Total Marks = 252

⇒ Total marks = 252/0.35 = 720

Hence, option (b).

Workspace:

**PE 1 - Percentage | Percentage, Profit & Loss**

Three candidates contested an election and received 2625, 3675 and 4200 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

- A.
55%

- B.
40%

- C.
25%

- D.
35%

Answer: Option B

**Explanation** :

% votes received by winning candidate = $\frac{4200}{2625+3675+4200}$ × 100% = $\frac{4200}{10500}$ × 100% = 40%

Hence, option (a).

Workspace:

**PE 1 - Percentage | Percentage, Profit & Loss**

The price of Petrol went up 25%. In order to keep expenses same Ram must reduce travel by:

- A.
25%

- B.
20%

- C.
33.33%

- D.
16.67%

Answer: Option B

**Explanation** :

Price of petrol becomes $\left(1+\frac{25}{100}\right)$ = $\frac{5}{4}$ times, hence the travel should become 5/6 times.

∴ Travel reduces by $\left(\frac{4}{5}-1\right)$ × 100 = 20%

Hence, option (b).

Workspace:

**PE 1 - Percentage | Percentage, Profit & Loss**

The length and breadth of a rectangle field are increased, the area increased by 50%. If the length increased by 20%, by what percentage was breadth increased?

- A.
25%

- B.
30%

- C.
20%

- D.
Data Insufficienct

Answer: Option A

**Explanation** :

Length becomes $\left(1+\frac{20}{100}\right)$ = $\frac{6}{5}$ times.

Area becomes $\left(1+\frac{50}{100}\right)$ = $\frac{3}{2}$ times.

∴ Area = Length × Breadth

⇒ $\frac{3}{2}$ = $\frac{6}{5}$ × Breadth

⇒ Breadth becomes 5/4 times.

∴ Breadth increases by $\left(\frac{5}{4}-1\right)$ × 100% = 25%

Hence, option (a).

Workspace:

**PE 1 - Percentage | Percentage, Profit & Loss**

Aditya's salary is 80% of Amit's salary and 120% of Rajiv's salary. What is Amit's salary if Rajiv's salary is 30,000?

- A.
40000

- B.
45000

- C.
50000

- D.
55000

Answer: Option B

**Explanation** :

Aditya’s salary = 120% of Rajiv’s salary

⇒ Aditya’s salary = 120% of 30,000 = 36,000

Aditya’s salary = 80% of Amit’s salary

⇒ Amit’s salary = 36,000/0.8 = 45,000

.

Hence, option (b).

Workspace:

**PE 1 - Percentage | Percentage, Profit & Loss**

In a class 60% of the students pass in Hindi and 45% pass in Sanskrit. If 25% of them pass in both subjects, what percentage of the student fails in both subjects?

- A.
80%

- B.
20%

- C.
25%

- D.
75%

Answer: Option B

**Explanation** :

H ∪ S = H + S – H ∩ S

⇒ H ∪ S = 60 + 45 – 25 = 80%

∴ 80% students pass in at least one of Hindi or Sanskrit.

⇒ 20% students failed in both the subjects.

Hence, option (b).

Workspace:

## Feedback

Help us build a Free and Comprehensive Preparation portal for various competitive exams by providing us your valuable feedback about Apti4All and how it can be improved.